Panopto Logo

Panopto

Edwin Torn Broers, Academiedirecteur, HZ University of Applied Sciences

Panopto is een videoplatform dat zeer eenvoudig in het gebruik is en makkelijk is te leren. Het is technisch niet perfect, maar je kunt er heel snel mee werken. Download Panopto, volg de instructies en binnen een kwartier kan jouw video online staan. Je maakt een opname van jezelf waarop je vertelt over het onderwerp alsof je publiek in de collegebank tegenover je zit. En je sleept relevante bestanden naar het platform, bijvoorbeeld een PowerPoint, een oefening, een uitlegsheet. De bezoeker van jouw video ziet deze informatie naast jouw beeld waarop je je uitleg geeft. Tezamen vormen deze bestanddelen jouw videoles. Handig als je werkt met het concept van flipping the classroom en je je lestijd vooral voor bijvoorbeeld begeleiding, differentiatie of uitleg op maat wilt gebruiken. Of als je een rijke leeromgeving wilt bieden waarin je studenten vanuit de video kunnen doorklikken naar extra materiaal. Of gewoon omdat je jouw uitleg of theorieles structureel beschikbaar wilt maken. Studenten kunnen die dan te allen tijde gedurende de cursus (opnieuw) bekijken. Ook handig als iemand bij de les zelf niet aanwezig kon zijn.

Panopto draait in de cloud (video.hz.nl), op basis van een licentie die is aangeschaft door de HZ. Panopto is een do-it-yourself videoplatform (DIY) net als YouTube. Het is ook eenvoudig door studenten te gebruiken, dus ook zij kunnen op die manier een presentatie ‘inleveren’. Er zijn trouwens meer videoplatforms. Kaltura bijvoorbeeld, in gebruik bij Scalda. En YouTube natuurlijk.

Wil je als opleidingsteam meer doen met video, bijvoorbeeld om bovenstaande redenen? Geef het dan een duidelijke plek in jullie opleidingsvisie en laat iedere docent erover nadenken hoe hij of zij dat in het lesprogramma kan inpassen. Voor de studenten wordt het dan ook een vanzelfsprekend onderdeel van hun lessen bij jullie opleiding.

Hoe werkt het?

 • ga naar panopto.com;
 • log in met je HZ-account;
 • selecteer je PowerPoint of andere soort presentatie of te tonen materiaal;
 • bekijk of er verder nog een scherm of webcam moet worden opgenomen;
 • zo ja, selecteer deze;
 • druk op record;
 • geef je presentatie en stop de recorder.

Hierna zal de recorder de geselecteerde bronnen (sheets, camera’s en schermen) uploaden naar de cloud. Daarna worden er verschillende verschijningsvormen (interactief, podcast video en audio) van gemaakt voor verschillende devices (laptop, tablet, smartphone).

Verbetermogelijkheden

 • Een extra beveiligingslaag bij het inloggen.
 • Omdat vooral het geluid cruciaal is, is extra audio-hardware (draagmicrofoon) noodzakelijk voor integrale lesopnamen.
 • We zoeken een alternatief voor webcasts want deze zijn semi-realtime. Zonder of met beperkte interactie is dit geen probleem maar ben je juist uit op interactie op afstand, dan is een webcast geen optie.
 • We willen toe naar één platform voor alle videoproducties. De licentie hiervoor nemen we erbij als we de huidige licentie voor Panopto laten verlengen.
 • Videofeedback door studenten mogelijk maken.
 • Speechsynthesis realiseren (computer-gegenereerde spraak voor bijvoorbeeld uniforme uitingen).

Wie
Edwin Torn Broers, Academiedirecteur, HZ University of Applied Sciences, Vlissingen

EdwinTornBroers

HZ University of Applied Sciences
0118 – 489 393
06 20 212 32 205
edwin.tornbroers@hz.nl

Meer informatie
http://hz.hosted.panopto.com/Panopto/Pages/Sessions/List.aspx
www.panopto.com

About Cordyvdb

One thought on “Panopto

 1. Hallo, dit is een reactie.
  Reacties verwijderen kan door in te loggen en de reacties op de berichten te bekijken. Je hebt daar de mogelijkheid om reacties te bewerken of te verwijderen.

Comments are closed.