teamviewer8-tablet-laptop-connection2

Vergaderen op afstand met Teamviewer

Stefan Schipper, Edudelta College Goes

Teamviewer is vooral bekend als tool voor hulp op afstand bij computerproblemen. Laat een ander met verstand van zaken via Teamviewer jouw computer ‘overnemen’. Jij kijkt mee wat er gebeurt maar de ander lost je probleem op door vanaf z’n eigen computer jouw computer a.h.w. te bedienen. Natuurlijk gaat dat niet zomaar: jij geeft toestemming door een ID en een wachtwoord door te geven.

Stefan Schipper is instructeur en docent in opleiding dierverzorging bij Edudelta. Hij heeft het initiatief genomen om Teamviewer ook als vergadertool in te zetten. Bijvoorbeeld voor vakgroepoverleg met zijn collega’s in Barendrecht en Middelharnis, de andere locaties van Edudelta. Of voor studiemiddagen waarbij gemaakte opdrachten die in een elektronische leeromgeving zijn opgeslagen, gedeeld en besproken worden. Op termijn zou hij ook graag Teamviewer met studenten willen inzetten. Bijvoorbeeld een gastles van die oud-student die nu aan een interessant project werkt in Zweden. Of zodanig dat ook de drie studenten die momenteel in Suriname werken, lessen kunnen volgen.

Teamviewer lijkt op deze manier op Skype, maar werkt prettiger en heeft net iets meer mogelijkheden. Zo kun je met 25 mensen werken binnen een meeting, met Skype is dat maximaal 10.

Hoe werkt het?

 • De organisator van de Teamviewermeeting nodigt de deelnemers uit per mail. In die mail is een link opgenomen die de deelnemers alleen maar hoeven aan te klikken. Heeft een deelnemer zelf Teamviewer gedownload dan kan hij ook in de Temvieweromgeving direct een nummer intikken die behoort bij de betreffende meeting.
 • De organisator kan kiezen voor ‘Videogesprek’, ‘Presentatie’ en ‘Telefoon’. Stefan kiest meestal voor ‘Presentatie’. Dat betekent dat hij zijn scherm kan delen met de deelnemers. ‘Delen’ betekent meekijken, niet bewerken, dat kan alleen de presentator. Wel kan de presentator iemand anders de rol van presentator geven tijdens de meeting waardoor diens scherm vervolgens gedeeld wordt.
 • Teamviewer werkt het best via een computer (laptop of desktop) met Windows. Stefan is niet bekend met Apple dus daar kan hij niet over oordelen. Wel weet hij dat Android niet alle functies ondersteunt.


Voordelen

 • Alleen de organisator hoeft het programma te downloaden. Ook alleen hij/zij heeft een account nodig. Voor de deelnemers geldt dat niet.
 • Een meeting is mogelijk met een relatief grote groep: maximaal 25 deelnemers.
 • Als organisator kun je van tevoren een bestandenbox aanmaken. Daar in kun je bestanden klaarzetten die je tijdens de meeting wilt delen.
 • Opnamemogelijkheid (van zowel beeld als geluid).
 • Whiteboardfunctie: op je scherm kun je via je muis iets omcirkelen of onderstrepen om er extra de aandacht op te vestigen.
 • Camera kan naar keuze uit of aan.


Nadelen

 • Teamviewer is alleen bij niet-commercieel gebruik gratis. Teamviewer laat je dat ook voortdurend weten (bij elke afmelding).
 • 25 Deelnemers is natuurlijk best veel, maar voor een les is het weer net te weinig: je hebt al gauw een groep van 30 leerlingen.
 • Teamviewer wordt onvoldoende ondersteund door Android.
 • Mensen moeten wel leren om effectief om te gaan met de tool. Dus dat vergt investering.


Tips

 • Maak een koppeling met Outlook: Teamviewermeetings kunnen direct in de agenda gezet worden van de deelnemers: Teamviewermeeting op maandagmiddag 15.30u!
 • Zet Teamviewer bijvoorbeeld ook in voor stagebegeleiding op afstand. Handig omdat je dan ook documenten kunt delen met stagebegeleiders. Let op: niet bij het eerste bezoek. Althans Stefan vindt dat een eerste bezoek gewoon fysiek moet zijn.
 • Zet Teamviewer ook in bij 10-minuten gesprekken met ouders. Veel ouders nemen nu niet de moeite naar Goes te komen. Ook wel begrijpelijk als je uit het westen van Zeeuws-Vlaanderen moet komen bijvoorbeeld.
 • Zorg dat je als organisator in elk geval in beeld bent tijdens de meeting.


Wie
Stefan Schipper, instructeur en docent in opleiding dierverzorging Edudelta

StefanSchipper


 

 

 

Edudelta College Goes
0113 – 272250

Meer informatie
www.teamviewer.com/nl/

About Cordyvdb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *