logo-quizstud

Trigger studenten met QuizStud!

Rudy van Gelderen, docent Scalda en HZ University of Applied Sciences

Studenten triggeren om in hun eigen tijd theorie te bestuderen: dat is het doel van QuizStud. Want als de theorie bestudeerd is, blijft er in de les voldoende tijd over om een case bij de kop te pakken, of om verdieping aan te brengen in de theorie met bijvoorbeeld een groepsdiscussie.

High Scores
QuizStud is een eenvoudig te spelen quiz met een sterk competitief element. Juist vanuit de constatering dat studenten onvoldoende gemotiveerd lijken om in hun eigen tijd theorie te bestuderen heeft Rudy van Gelderen, docent mbo en hbo, QuizStud ontwikkeld. QuizStud (‘k wist ‘t) bevraagt op een leuke manier de te bestuderen theorie via multiplechoicevragen. De studenten geven antwoord op de quizvragen met hun smartphone (of computer of tablet) tijdens de les. De highscores worden getoond en ben je de winnaar, dan kun je dat direct delen op Facebook.

Die zichtbare competitie-elementen zijn een meerwaarde van QuizStud in vergelijking met andere online quizspellen als bijvoorbeeld Socrative en Kahoot. Een meerwaarde is ook dat antwoorden als beeld- of geluidsfragmenten kunnen worden gegeven. (Voorbeeld: ‘Uit wiens toespraak komen deze beroemde zinsneden?’ Niet de namen maar de foto’s van de vier antwoordkandidaten worden getoond.) Die afwisseling maakt het spelen van QuizStud aantrekkelijk.

Direct je tentamen klaar
Een andere meerwaarde zit ‘m in het gebruik. De docent kan zelf quizzen maken en delen met de QuizStud-community en er dan zelfs geld mee verdienen (zie laatste bullet bij ‘Tips’). Hij kan quizzen kopen in de quizstore (altijd twee quizzen gratis), hij kan vragen uit de quizzen shuffelen en importeren in een wordbestand zodat hij direct een basis heeft voor een toets of tentamen.

Hoe werkt het?
Ga naar www.quizstud.com/nl. Maak een keuze voor een accountvorm: quizmaster of speler. Als quizmaster vul je je naam en e-mailadres in, als speler vul je alleen je naam in. Als quizmaster kun je vervolgens een quiz maken of een quiz downloaden uit de quizstore. Als speler krijg je van de quizmaster een pin(-code) voor de betreffende quiz die je in de groep gaat spelen. Die pin vult de speler in op z’n smartphone (of computer of tablet) en de quiz gaat van start. Spelers kunnen een profiel aanmaken maar dat is niet noodzakelijk.

Voordelen

 • Studenten krijgen punten voor het aantal goede antwoorden. Die scores houdt het systeem vast in het profiel van de speler als die die heeft aangemaakt. Studenten kunnen zo uiteindelijk in de top 5 of top 10 terechtkomen en dat werkt extra motiverend.
 • Door dit puntensysteem kun je meerdere quizzen laten spelen over een groter stuk theorie.
 • Studenten geven de antwoorden via hun mobiel: die kan daardoor niet meer voor andere dingen gebruikt worden, althans niet in de les.
 • De docent kan zien wie welk antwoord goed heeft en wie niet. Daar kan hij direct op inspelen tijdens de les.
 • Bij gebruik voor een tentamen of toets worden de cijfers automatisch berekend.


Nadelen

 • De database moet gevuld worden. Het kost tijd alvorens er een substantiële hoeveelheid quizzen is. Dat geldt ook voor het opbouwen van een community.
 • QuizStud is (nog) niet te integreren in een digitale leeromgeving.
 • Quizstud is niet gratis. Wel zijn altijd maximaal 2 quizzen gratis te spelen of te maken.


Tips

 • Maak een quiz niet te lang zodat je tijdens je les voldoende tijd over hebt voor bijvoorbeeld een casestudy.
 • Bespreek ook de niet-juiste antwoorden en laat een student eens uitleggen waarom een bepaald antwoord niet juist is. Op die manier kun je dieper ingaan op de theorie.
 • Bepaal zelf de reactietijd voor een antwoord (in te stellen door de quizmaster).
 • Door een quiz te maken en te delen, kun je geld verdienen (voor elke download van jouw quiz uit de quizstore ontvang je € 0,50).

Wie
Rudy van Gelderen
Docent ondernemersvaardigheden Zorg Scalda, docent ondernemerschap CIOS, Goes
Docent marketing en e-business Vitaliteitsmanagement en HR/toerisme HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
QuizStud Rudy van Gelderen
06 – 48 26 09 12
info@quizstud.com

Meer informatie
QuizStud is te vinden op: www.quizstud.com/nl.

About Cordyvdb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *