Picture1_MeetUp

Presentaties QuizStud, Xerte en ZC-X community site Scalda, Podium 15 Middelburg, 5 april 2016

De bitterballen werden prompt gebracht toen we op 5 april om 16 uur aanschoven aan een grote tafel in het Podiumgebouw van Scalda. Het was de derde meet up van het programma Zeeland Centraal. Aanwezig waren Maartje Meijers (Scalda), Kees Bal, Edwin Torn Broers (HZ), Rudy van Gelderen (Scalda en HZ), Frank Leenhouts (Scalda), Richard van Iwaarden (Moodlespecialist EduDelta), Leon van den Boomgaard (ICT-klantadviseur onderwijs Scalda) en Riaan Lous (docent pedagogiek HZ).

QuizStud
Rudy van Gelderen presenteerde zijn QuizStud: een gevarieerd quizspel met een sterk competitie-element. Het spel wordt tijdens de les ingezet en is bedoeld om studenten te triggeren zich de theorie van een bepaald vakgebied buiten lestijd eigen te maken. Daardoor komt er in de les meer tijd beschikbaar voor verdieping en/of casestudies. Als voorbeeld toonde Rudy een commercial van Centraal Beheer (‘Even Apeldoorn bellen’) met de vraag welk telefoonnummer hierbij hoort. Aan zo’n vraag kun je bijvoorbeeld een gesprek koppelen met studenten over elementen die de effectiviteit van reclameboodschappen beïnvloeden.

De algemene mening in de groep na afloop van Rudy’s presentatie, was dat effectiviteit van een tool sterk afhangt van de wijze waarop het gebruikt wordt. Voorkom bijvoorbeeld dat studenten ‘quiz-moe’ worden. Rudy was het daarmee eens maar verzekerde ons dat dat met deze tool niet zo snel zou gebeuren. QuizStud kent namelijk vele variatiemogelijkheden en heeft sterke zichtbare competitieve elementen.

Meetup

Xerte
Frank Leenhouts vertelde over de open source ontwikkelomgeving voor e-learning Xerte. Hij ontwikkelt e-learningcontent (pilot: module hydrostatische druk) met behulp van Xerte voor het vak meet- en regeltechniek. “Ik ben heel enthousiast over Xerte. Je kunt er op een heel goede manier mooie content mee samenstellen en veel verschillende soorten vragen in maken. Dankzij de SCORM export is het ook in andere leeromgevingen zoals N@tschool te importeren.”

Meer informatie? Zie Xerte op deze site of neem contact op met Frank.  Hij vertelt u graag meer.

ZC-X Community site
Edwin Torn Broers presenteerde de community site ZC-X, Zeeland Centraal eXtra: zeeland-centraal.nl. De site raakt steeds verder gevuld met tools, concepten en verslagen van meet ups. “Neem een kijkje, laat het weten als je ook een interessante tool of interessant idee hebt waar je collega’s iets aan kunnen hebben. Wij zorgen dan dat die gedeeld kunnen worden op deze site.”, aldus Edwin. Doelgroep van de community site: docenten en medewerkers van onderwijsinstellingen in Zeeland. In eerste instantie van mbo- en hbo-/wo-instellingen, maar ook voortgezet en primair onderwijs willen we deelgenoot maken. (Zo is er bijvoorbeeld een Zeeuwse onderwijsdag gepland in oktober 2016 – nadere informatie volgt.)

Edwin bracht ook Slack onder de aandacht: een handig communicatietool voor snelle berichtgeving en vragen. ook wel een chat-app genoemd.

In het gesprek dat volgde bleek de behoefte te bestaan bij sommigen om op korte termijn zeker meer zaken met elkaar uit te wisselen. Zoals over het gebruik van Office 365, SharePoint en documentmanagementsystemen.

About Cordyvdb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *